De Lamborghini Centenario

De Lamborghini Centenario

Futuristisch design als eerbetoon aan de legende van Lamborghini

- Unieke beperkte serie van 20 coupés en 20 roadsters, allemaal reeds verkocht, met een startprijs van 1,75 miljoen euro excl. taksen

- Atmosferische V12 met 770 pk en een gewicht-vermogenverhouding van 1,97 kg/pk is de krachtigste motor van Lamborghini ooit

- Futuristisch en puur design gecombineerd met technologische innovaties

- Nieuwe Lamborghini achterwielsturing, monocoque en koetswerk in koolstofvezel, geavanceerde aerodynamica

- Toegang tot geconnecteerd infotainment via touchscreen: internet, webradio, telemetrie en Apple CarPlay

Automobili Lamborghini presenteerde op het voorbije autosalon van Genève de Lamborghini Centenario, in het jaar waarin de onderneming de honderdste verjaardag van oprichter Ferruccio Lamborghini gedenkt. Er zullen slechts 20 coupés en 20 roadsters geproduceerd van de Centenario, en alle 40 wagens zijn al verkocht, voor een prijs vanaf 1,75 miljoen euro excl. taksen.

 

De Centenario zet Lamborghini's traditie van unieke beperkte series voort en demonstreert de innovatieve design- en technische competenties van Lamborghini. De atmosferische V12-motor van de Centenario produceert 556 kW/770 pk en maakt een sprint van 0-100 km/u in 2,8 s mogelijk, en van 0-300 km/u in 23,5 s. De topsnelheid bedraagt meer dan 350 km/u. In amper 30 m remt hij van 100 km/u tot stilstand. Dankzij de monocoque en het koetswerk volledig uit koolstofvezel zet de wagen slechts 1.520 kg op de weegschaal, goed voor een gewicht-vermogenverhouding van 1,97 kg/pk.

 

Het aerodynamische design van de wagen omvat een uitschuifbare achterspoiler voor meer downforce bij hoge snelheden. De achterwielsturing, een primeur, zorgt voor een toegenomen wendbaarheid en stabiliteit, een innovatief touchscreen biedt toegang tot geconnecteerd infotainment, met onder meer internetfuncties en Apple CarPlay.

 

"De Centenario is een auto die traditie en innovatie perfect met elkaar combineert. Hij blikt vooruit naar de toekomst en brengt tegelijk hulde aan de legende die Ferruccio Lamborghini is", vertelde voorzitter en CEO van Lamborghini, Stephan Winkelmann. "De Centenario vormde een gelegenheid voor onze designers en ingenieurs om een aantal typische beperkingen van de serieproductie te overstijgen, met een ongeëvenaard resultaat: de Centenario is een begeerd verzamelobject maar demonstreert tegelijk de nieuwste technologieën van Lamborghini in combinatie met verbluffende prestaties. In het jaar van zijn honderdste verjaardag is dit het meest gepaste eerbetoon aan Ferruccio Lamborghini: hij creëerde een uitzonderlijk merk, geloofde dat alles mogelijk is en produceerde buitengewone, iconische wagens. De Centenario is een supersportwagen voor Ferruccio Lamborghini en voor de toekomst waarin hij geloofde, en waarin ook wij vandaag geloven."

 

Design en aerodynamica

 

De Centenario is de puurste expressie van Lamborghini's passie voor nieuw en inspirerend design en gaf de designers en ingenieurs bij Lamborghini de vrijheid om een technologische vitrine te creëren in de vorm van een beperkte serie.

 

De pure en essentiële lijnen van de Centenario zijn evident in de compleet nieuwe designtaal, die de ultieme illustratie is van Lamborghini's leidende 'vorm volgt functie'-principe. De wagen heeft een zekere permeabiliteit, bepaald door de luchtinlaten en -uitlaten en de geleiders die zijn aerodynamische superioriteit beklemtonen.

 

Een enkele lijn van voor tot achter tekent het onmiskenbare Lamborghini-silhouet, met lange, lage overhangen voor- en achteraan die zorgen voor een cleane, sensuele vorm. De Centenario is 4,924 m lang en 1,143 m hoog. Aerodynamische inlaten bestaande uit meerdere vinnen kenmerken zowel de voor- als de achterzijde. Grote luchtinlaten in de kap vooraan herinneren aan de sportwagens uit de jaren 1970 maar zijn tegelijk functioneel: de lucht wordt langs voren aangezogen om de neerwaartse druk op de vooras te verhogen.

 

Geleiders in de behuizing van de koplampen, langs de zijdrempels en rond de wielkasten zorgen voor een verbeterde luchtstroming naar de radiatoren achteraan en voor een optimale koeling. Het dak met geïntegreerde luchthappers vertoont stijlelementen uit de luchtvaart, aangevuld met een zeshoekige motorafdekking in glas en koolstofvezel.

 

Het koetswerk van de Centenario bestaat uit glanzend koolstofvezel. De kap vooraan, de naar boven openende deuren (een element voorbehouden voor de V12-modellen) en de daklijn verlopen vloeiend, aerodynamisch en organisch: de onderste delen (frontsplitter, zijlijsten, wielbogen en achterdiffusor) in mat koolstofvezel zijn functioneel en staan ten dienste van de aerodynamica.

 

De onregelmatig gevormde wielbogen zowel voor- als achteraan bepalen mee het karakter van de Centenario, zoals dat ook bij andere Lamborghini-modellen al het geval was. Met hun accenten in mat koolstofvezel en geïntegreerde luchtgeleiders benadrukken ze het aerodynamische design van de wagen. In het bijzonder het profiel van de achterste wielboog trekt de aandacht en beklemtoont de aanwezigheid van achterwielsturing op de Centenario. De exclusieve velgen (20" vooraan, 21" achteraan) in gesmeed en gewalst aluminium zijn geschoeid met specifiek voor de achterwielsturing ontwikkelde Pirelli PZero-banden. De spaken zijn ontworpen in de vorm van molenwieken, met accenten in koolstofvezel; de geïntegreerde geleiderkanalen voeren hete lucht af van de koolstofvezelkeramische remmen, een centrale wielbout met het Lamborghini-logo zorgt voor de bevestiging.

 

De achterdiffusor domineert de achterzijde van de wagen, zijn omvang optimaliseert de luchtstroming, genereert een maximale neerwaartse druk en beklemtoont visueel het belang van de aerodynamica voor de Centenario. Zoals heel wat mechanische componenten van de wagen die aan extreme hitte worden blootgesteld, zijn ook de achterbanden langs achteren zichtbaar; in de uitsparing boven de diffusor bevinden zich de Y-vormige achterlichten. De ledlichten lijken te zweven maar zijn aan beide uiteinden van de 'Y' bevestigd, ze strekken zich over de volle breedte van de wagen uit. Zo is de Centenario 's nachts even duidelijk herkenbaar als overdag.

 

Een uitschuifbare achterspoiler blijft geïntegreerd in het koetswerk bij stilstand of aan lage snelheden, om de minimalistische lijnen van de Centenario niet te verstoren. Afhankelijk van de dynamische omstandigheden en de gekozen rijmodus komt de vleugel tot 150 mm naar boven en kantelt hij tot 15 graden, voor optimale aerodynamische efficiëntie bij extreme prestaties.

 

Vermogen en prestaties

 

Als krachtbron heeft de Centenario de V12 van Lamborghini, die perfect is afgestemd op het dynamische potentieel van de wagen. Hij reageert bliksemsnel, zelfs bij lage toerentallen, en onderscheidt zich met een onmiskenbare sound en andere eigenschappen die typisch zijn voor een atmosferische motor. Het vermogen werd verhoogd tot 566 kW (770 pk) en de toerentalbegrenzing steeg van 8.350 t/min. naar 8.600 t/min., waarmee de Centenario de krachtigste motor ooit gebouwd door Lamborghini is.

 

De Centenario sprint van 0-100 km in slechts 2,8 s en van 0-300 km in nauwelijks 23,5 s, de maximumsnelheid bedraagt meer dan 350 km/u. De remafstanden zijn al even indrukwekkend: van 100-0 km/u in amper 30 m en van 300-0 km/u in 290 m.

 

Onderstel en aandrijving

 

Het koetswerk van de Centenario is volledig uit koolstofvezel vervaardigd, inclusief de monocoque en alle andere koetswerkonderdelen en lijsten. Met een drooggewicht van slechts 1.520 kg scoort de Centenario een gewicht-vermogenverhouding van 1,97 kg/pk en een torsiestijfheid van 35.000 Nm per graad.

 

Behalve over vierwielaandrijving beschikt hij ook over een nieuwe achterwielsturing van Lamborghini. Bij lage snelheden draaien de achterwielen tegengesteld aan de stuurhoek, wat de wielbasis virtueel verkort. Dat zorgt voor een betere wendbaarheid bij lage snelheden, met een geringere stuuruitslag en kleinere draaicirkel als resultaat. Bij hoge snelheden draaien de achterwielen in dezelfde richting als de stuurhoek, wat de wielbasis virtueel verlengt. Daardoor zorgt de achterwielsturing voor meer stabiliteit en een geoptimaliseerde voertuigrespons. In de drie Lamborghini-rijmodi – Strada, Sport en Corsa – versterkt de achterwielsturing de specifieke eigenschappen van de gekozen modus, wat zich in het bijzonder in de laterale dynamiek laat voelen.

 

De Centenario is uitgerust met de magnetorheologische ophanging en Lamborghini Dynamic Steering (LDS), die speciaal op de achterwielsturing werden afgestemd en een optimale respons en feedback naar de bestuurder garanderen. De aandrijfkracht wordt naar de vier wielen overgedragen via de ISR-versnellingsbak (Independent Shifting Rod) van Lamborghini, een lichtgewichtoplossing die bliksemsnel schakelen mogelijk maakt.

 

Interieur – luxe en functionaliteit

 

Het luxueuze interieur van de Centenario kan volgens wens van de klant worden afgewerkt.  Sportzetels in lichtgewicht koolstofvezel zijn standaard, nieuwe stiksels sieren het instrumentenbord, het stuur, de zonnekleppen, de afdekkingen van de tuimelschakelaars en de nieuwe deurpanelen, vervaardigd uit koolstofvezel en Alcantara.

 

Functionaliteit en connectiviteit zijn essentieel in de Centenario. Een hogeresolutieaanraakscherm van 10,1 duim, dat ook gebruikt wordt voor de satellietnavigatie, connecteert de bestuurder van de Centenario met zijn wagen en met de wereld daarbuiten. Zo kan hij surfen op het internet, e-mails en social media raadplegen en online toepassingen zoals webradio gebruiken. Ook inbegrepen is Apple CarPlay, dat toelaat om te telefoneren, de navigatie te gebruiken, muziek af te spelen en andere functies van de iPhone te gebruiken in alle veiligheid.

 

Het infotainmentsysteem biedt een geavanceerde telemetriefunctie: de Centenario levert extreme prestaties, zowel op de weg als – indien de bestuurder het aandurft – op het circuit; tekenend daarvoor is de ruimte voor twee helmen in de kofferruimte vooraan. Dankzij de geavanceerde telemetrie kunnen snelheden, tijden, laterale en G-krachten geregistreerd en zelfs vergeleken worden tussen verschillende momenten en verschillende rijders. Twee optionele camera's in het interieur maken het bovendien ook mogelijk om de ervaring van de bestuurder te registreren.

 

20 coupés en 20 roadsters

 

De Centenario wordt geproduceerd in een beperkte serie van slechts 20 coupés en 20 roadsters, die vanaf de herfst van 2016 en in de loop van 2017 geleverd worden. Alle 40 exemplaren van de Centenario zijn al verkocht, aan verzamelaars en Lamborghini-liefhebbers over de hele wereld, voor een prijs vanaf 1,75 miljoen euro excl. taksen. De onderneming OPAC was samen met de R&D-afdeling van Lamborghini een belangrijke partner in de ontwikkeling van het nieuwe model.

 

Het in Genève getoonde model was volledig in koolstofvezel afgewerkt, maar klanten kunnen voor hun Centenario kiezen uit alle kleuren en afwerkingen van het Lamborghini Ad Personam-personaliseringsprogramma, inclusief zichtbaar koolstofvezel.

 

De Centenario is een voortzetting van Lamborghini's traditie in unieke wagens en exclusieve beperkte series, die ruimte creëren om nieuwe mogelijkheden op het vlak van design en technologie te verkennen en de bekendheid van het merk verhogen. Elk van deze modellen, van de Reventón over de Sesto Elemento, Aventador J en Veneno, heeft meteen zijn aantrekkingskracht bewezen en een iconische status verworven, wat zich ook vertaalde in een toename van hun waarde.

Contacteer ons
Sylvie Huwart Press Relations, Lamborghini Brussels a division of s.a. D'Ieteren n.v.
Sylvie Huwart Press Relations, Lamborghini Brussels a division of s.a. D'Ieteren n.v.
Over Lamborghini Brussels

Press room Lamborghini Brussels voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

Profiel van de groep

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018. Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018. Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 

© 2021 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf   Lamborghini Brussels
Grote Baan 399, Grand Route
B-1620 Drogenbos